Gedragsbegeleiding

Wanneer is het gedrag van de hond een probleem? Eigenlijk is dat voor iedereen verschillend. De een vind het prettig dat de hond blaft als er iemand voorbij loopt, de ander vindt dat vervelend. Soms vindt de omgeving het gedrag van een hond een probleem (bijvoorbeeld blaffen als de hond alleen thuis is) of is het welzijn van de hond in gevaar (zoals bij obsessief gedrag of angsten). Maar uiteindelijk is het de eigenaar die bepaalt of het gedrag een probleem is.

Probleemgedrag kan ineens ontstaan, bijvoorbeeld door een heftige schrikreactie maar het kan ook langzaam ontwikkelen. Vaak hebben eigenaren al van alles geprobeerd om het probleem op te lossen maar lijkt er niets te helpen, sterker nog het gedrag wordt steeds erger. Er zijn boekenkasten vol geschreven over honden en ook internet staat vol met informatie. Buren, kennissen, familie en vrienden ze hebben allemaal tips en adviezen. Wat te doen? De hulp van een gedragsdeskundige kan uitkomst bieden. Samen met de eigenaar analyseer ik het ongewenste gedrag, geef ik inzicht in de oorzaken en stel een voor jullie passend plan van aanpak op. Daarna gaan jullie aan de slag en komt het vaak neer op tijd, inzet en geduld.

Met welk probleemgedrag kan ik zoal helpen?

Veel honden hebben een of meer gedragsproblemen. Angst, agressie en ongehoorzaamheid komen veel voor:

 • angst voor mensen, honden, geluiden (zoals onweer)
 • agressie naar honden of mensen
 • blaffen als de deurbel gaat
 • verdedigen van de eigenaar, voerbak, speeltjes en/of ligplek
 • controle problemen/ongehoorzaamheid

maar ook met ander probleemgedrag kan ik helpen, zoals:

 • vernielen, overmatig blaffen en huilen
 • onzindelijkheid
 • opspringen tegen bezoek
 • niet alleen thuis kunnen zijn
 • najagen van joggers, fietsers maar ook van schaduwen of lichtjes
 • dwangmatig en obsessief gedrag

De ervaring leert dat veel ongewenst gedrag volledig of gedeeltelijk te veranderen is maar hoe eerder je er bij bent hoe beter.

Werkwijze

Hoe gaat de gedragsbegeleiding in zijn werk?
Vul het contactformulier in of stuur een e-mail met je vraag of omschrijving van het probleemgedrag van je hond. Daarna ontvang je een link naar een online vragenlijst ter voorbereiding van het gesprek. Na het invullen van de vragenlijst volgt een afspraak voor een consult aan huis van ongeveer 1,5 uur. Er wordt een diagnose gesteld en je ontvangt schriftelijk (per email) een plan van aanpak. Vervolgens krijg je nog 2 maanden begeleiding per email of telefoon (meestal zo’n 2 contactmomenten).

Tarieven

De kosten van het consult, inclusief verslag en 2 maanden nazorg zijn €185,- (excl. reiskosten). Afhankelijk van hoe complex en intens het probleem is kan eventueel aanvullende begeleiding nodig zijn. Vervolgafspraken voor gedragstherapie voor hetzelfde probleem bedragen €65,- per uur en voor een nieuw probleem voor dezelfde hond €95,- (excl. reiskosten). Reiskosten zijn €0,29 per km voor afstanden verder dan 20 km van Hilvarenbeek.

Op alle les- en gedragstherapieprogramma’s zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

“Als je de oorzaak van het gedrag weet
heb je al veel informatie over de aanpak”